Geschiedenis

Onder impuls van J.Poffé, algemeen voorzitter van het Koninklijk Nationaal Toneelverbond van België, werd een commissie samengesteld met als opdracht de Ordonnantiën of Statuten van de Orde uit te werken.
Tijdens de academische zitting van 27 januari 1963 in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel werd, in aanwezigheid van tal van prominenten, de Orde van het Gulden Masker officieel voor gesticht verklaard. De heer Jules Poffé werd hier als eerste Ridder-Grootmeester aangesteld.
Op 20 november 1980 nam hij ontslag om leeftijdsredenen.
De nieuwe Ridders werden bij hun aanstelling opgenomen in het Gulden Boek.
Op de plenaire vergadering van het algemeen Kapittel van 13 juni 1981 werd de heer Jef Mennekens, voorzitter van K.T De Violier uit Jette, als nieuwe Grootmeester van de Orde aangesteld. Met grote overtuiging heeft hij steeds het Amateurtoneel behartigd. Zijn stokpaardje was de professionele opdrachten harmonieus te laten samenlopen met de vrijetijdsbesteding.
In het jaar 2008 heeft hij om gezondheidsredenen zijn ontslag aangeboden.
Sinds 24 januari 2009 heeft Julien De Doncker, ere-voorzitter van de K.M De Vliegende Ster, de taak van Grootmeester van de Orde van het Gulden Masker overgenomen. Zijn intentie is de basisingrediënten van de doelstellingen veilig te stellen, ze aan te passen aan de huidige levensfilosofie en bij te sturen waar nodig. Aangezien onze complexe samenleving is het belangrijk dat de Theaterbelevenis centraal komt te staan. Zowel acteurs, actrices, technische ploeg als de toeschouwers moeten zich goed voelen in het geheel.
En jawel, het is zo ver: onze Orde bestaat 50 jaar.
We vierden ons gouden jubileum op 26 januari 2013 in de theatertempel bij uitstek, de KVS in Brussel, daar waar alles begon.
U ziet een korte impressie in het filmpje hier naast.

Meer info vind je op de jubileumpagina
Plenaire Vergaderingen

Volgens de geldende Ordonnantiën houdt de Orde zijn jaarlijkse Plenaire vergadering op de zaterdag die zich het dichtst bij 27 januari bevindt. 

2001: Stadhuis - Tienen
2002: Parochiaal Ontmoetingscentrum - Humbeek
2003: Gemeentehuis - Opwijk
2004: Recreatiecentrum - Itterbeek
2005: Restaurant De Lork - Boortmeerbeek
2006: Restaurant Romree - Grimbergen
2007: Restaurant Drie Fonteinen - Beersel
2008: Hotel Gosset - Groot Bijgaarden
2009: Raadzaal Stadhuis - Tienen
2010: Restaurant Veilinghof - Kampenhout
2011: Parochiaal ontmoetingscentrum - Humbeek
2012: Gemeentehuis - Opwijk / Gildenzaal - Boortmeerbeek
2013: Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Brussel
2014: Kasteel De Motte - Sint-Ulriks-Kapelle
2015: Parochiaal Centrum - Londerzeel Sint-Jozef
Make a Free Website with Yola.