zondag 14 december 2008

Honderd jaar toneelkring De Violier, een familiekroniek

Jette - Dit jaar staat Jef Mennekens jr. zestig jaar op de planken en is hij een halve eeuw voorzitter van De Violier; vrouw Mimi geeft al 36 jaar toneelles aan kinderen. Woedt hier een virus?

 Wie over honderd jaar Toneel- en Taalkring De Violier schrijft, kan niet om de Jetse 'dynastie' Mennekens heen, met vier (bijna vijf) generaties acteurs op rij. Jef Mennekens jr. (76) en vrouw Mimi (72) staan ons te woord. "Iedereen, van de decorbouwers tot de regisseur, werkt nu al honderd jaar gratis en voor niks voor De Violier: dat is uniek in heel Brussel," vertelt de tandem, nog zwaar aangeslagen van een recente straatoverval.Het begon allemaal op 21 december 1908 in De Spiegel, een verdwenen cafézaal, waar de letterkundige Jef Mennekens sr. (die onder meer in het vernieuwende tijdschrift Van Nu en Straks publiceerde) met Fons De Vos het voortouw nam. 

In 1936 volgde zoon Herman Mennekens sr. zijn vader als voorzitter op. In de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog streed hij voor het amateurtoneel, met de oprichting van een Bond der Vlaamse Toneelkringen van Jette.
Zoon(tje) Jef Mennekens jr. kreeg de kriebels te pakken. "De eerste keer dat ik van mijn vader (
Hermansr., red.) mee mocht spelen – ik was toen zestien –, had ik een bescheiden rol als militair in Het adelaarsjong," weet Jef Mennekens jr. nog. "Ik kwam op, moest in mijn haar krabben en zeggen dat ik niet meer wist wat ik kwam zeggen, en dan: weer af. Na de voorstelling kreeg ik van het publiek te horen dat ik mijn tekst vergeten was. Een anekdote die ik nooit zal vergeten."
Elke zaterdag geeft Mimi nog toneelles aan De Violiertjes, 22 geïn teresseerde kinderen van zes tot twaalf jaar. Zoon Herman, schrijft de sprookjes en kabouterstukjes. "Meer en meer komen er ook kinderen van anderstalige ouders aankloppen, die met toneel hun Nederlands bijspijkeren," motiveert Mimi het succes.
En Herman jr. voegt daar lachend aan toe: "Het grote voordeel dat we als familie, en toneelkring, hebben, is dat we voor de zovele toneelstukken, gedichten of sketches van onze familie geen auteursrechten hoeven te betalen als we ze opvoeren."
Make a Free Website with Yola.